Regnum Draconis na Lazartu 2016.

Tears of the Phoenix - handsculpted vial necklaces

"Lazart objedinjuje umjetnost, dizajn, tradicionalni obrt i otvorena je platforma za sve izraze kreativnosti. Jedinstvena prilika za upoznavanje s radovima, proizvodima, znanjima i vještinama koje imamo na području Dubrovnika. Lazart je zamišljen kao nova vrsta platforme koja otvara dijalog, promovira talente i potiče interdisciplinarnu suradnju!" - kaže službena "definicija" Lazarta koju se može pronaći na službenoj FB stranici Dana kreativnih i kulturnih industrija u organizaciji Razvojne agencije DURA

Drugim riječima, Lazart je ujedno mjesto za predstavljanje lokalnih kreativaca javnosti, ali i prodajni sajam. Ove godine Lazart se će se odvijati od 9. do 11. studenog u Lazaretima (u Dubrovniku), a osim svog malenog prodajnog i izložbenog mjesta, svaki od umjetnika ima priliku ispričati svoju "priču" u obliku kratke prezentacije i govora o tome što ga inspirira, kako teče proces stvaranja i slično. 

Lazart je tijekom svog trajanja otvoren svaki dan od 16 do 19 sati, a ja sam tom prigodom pripremila neke od svojih najprepoznatljivijih stvorenja i prilično uživala u cijelom procesu. (Čitaj, bjesomučno pokušavala proizvesti što više stvorenja predozirajući se nesom od čokolade.)

Da o svojim metodama modeliranja polimer gline ne tupim previše, ukratko ću sumirati što stoji iza kreacija; radi se o potpuno ručno izrađenim bićima iz svijeta fantastike od kojih je svaki apsolutno unikatan jer se ne radi o proizvodnji iz kalupa. Za svaki komad nakita potrebni su sati i sati rada jer je svaki zarez i svaka crtica na glini ručno napravljena, a ona je potom minuciozno obojena i glazirana u više slojeva radi zaštite boje i krasnog sjaja. Kreativni mazohizam!

Iza svakog dizajna leži puno promišljanja o praktičnosti tj. nosivosti predmeta, čvrstoći, eleganciji linija i sveukupnoj kvaliteti. Bla, bla, bla, ne vjerujte mi na riječ, nego dođite na Lazart i pogledajte sami.

Evo i dijela izložaka!
Zmajske bočice sjećanja, ispunjene suhim lišćem, kvarcom (ili prazne, za vaša vlastita sjećanja.). Naći će se tu i poneka spontana nepredviđena kreacija poput jelenje bočice sjećanja koja se rodila sinoć. 
Nikada mi nije lako išlo držanje strogo predviđenih planova, čak ni kad ih sama osmislim. Navodno je rastresenost odlika svih umjetnika. Tješim se. 

O feniksima i njihovim suzama već sam pisala ovdje, a o bočicama s pravim paunovim perjem ovdje, a za Lazart ih je spremno po pet od svake vrste.U zadnjih nekoliko dana rodile su se i nove "zmajofrnje". Neke su rezultat opsesije mat glazurom, a neke eksperimentiranja s krilatim dizajnovima. Usput budi rečeno, krilati zmajko sa slike u svoja krila ima ugrađene komade pravog morskog jaspisa, poludragog kamena. Jako fensi i šmensi. 

Kad sam kod poludragog kamenja, moje omiljeno - agate - udomljava svakakva bića koje nemaju notu vizualne univerzalnosti već je svako priča za sebe. Ono će, zajedno sa svojim pričama, također biti izloženo i dostupno na Lazartu. 

Naposljetku, bit će zastupljen i moj izvorni dizajn letećih zmajeva, uz razne varijacije i tematske odrednice. 

Kako to obično kod nas biva, problemi publiciteta i organiziranja ovakvih događaja su pozamašni, a ukoliko ne proizvodite gipsane odljeve Dubrovnika ili niste urbani "dizajner" nećete lako ugledati svoje mjesto pod suncem. Lazart tako ima potencijal da u samom svom začetku bude zanemaren; iako u neposrednoj blizini Grada, lokacija nije "usput" mnogim građanima, otvoren je samo tri sata dnevno, a u javnosti nije osviješteno ni njegovo postojanje. Sve to navodi me na strah od scenarija da će se obistiniti prošlogodišnji Lazart u još goroj varijanti - izrazito slaboj posjećenosti.

Stoga, ukoliko imate afiniteta prema umjetnosti ili rukotvorinama, želite vidjeti nešto novo i drugačije ili podupirete samoinicijativno stvaralaštvo u bilo kojem obliku, tražite zanimljive ideje ili samo želite pročavrljati o nečemu, dođite na Lazart. Prošetajte se, javite nam se i recite što vam se sviđa, a što ne jer najveće zadovoljstvo ne leži u prodaji, već u razmjeni ideja i poznanstava. Drugim riječima, join the dark side, we have cookies! Dolores

You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

.

Subscribe